Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Realrente

Written: 10. december 2018

Hvad er en realrente?

Realrenten er en måde, hvorpå renten angives. Når der er tale om en realrente, er det den rente, der beregnes ved at trække inflationen fra den nominelle rente. Det er det samme som at sige, at realrenten er korrigeret for inflationen. Det vil sige, at realrenten er det reelle udtryk for, hvor meget en långiver tjener på at låne et lån ud. Realrenten kan være både positiv og negativ, og når den er negativ vil det betyde, at långiveren taber penge på at låne penge ud. Hvis den derimod er positiv, tjener långiveren penge på at låne penge ud.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvornår anvendes realrenten?

Realrenten anvendes, når der tales om både tid og købekraft. Som de fleste mennesker ved, bliver penge mindre værd over tid, og det, der er særligt ved realrenten, er, at den muliggør at sammenligne renter uafhængigt af tidspunktet. Når der tales om realrenten, kommer man ikke udenom at tale om pengenes værdi. Det er begrebet inflation, der anvendes, når der tales om ændringen i pengenes værdi, og som hovedregel bør det antages, at den årlige inflation i Danmark er på omkring 2%. Det betyder altså, at ud fra denne hovedregel bør alle varer, tjenesteydelser, lønninger m.m. stige med ca. 2 % om året. På denne måde bliver det altså muligt at have “lige så mange penge” uafhængigt af, hvor høj inflationen er, fordi både priser og lønninger følger med dette indeks. Dette er kun en hovedregel, og det er ikke altid, at det er faktuelt gældende, når det drejer sig om eksempelvis lønudbetalinger. Hvis ikke lønnen følger inflationen, vil det dog betyde, at man ikke har den samme købekraft som tidligere.

Det er altså inflationen, der korrigeres for, når man taler om realrenten, og det er den korrektion, der gør det muligt at sammenligne realrenten på forskellige tidspunkter.