← Tilbage til ordbogen

Realkreditlån

Skrevet: 18. december 2018

Hvad er et realkreditlån?

Realkreditlån er et lån, man typisk optager, når man køber en ejerbolig. Dog kan det ikke optages til finansiering af byggeprojekter eller lignende.

Når du optager et realkreditlån, tager kreditforeningen sikkerhed i din bolig.

Man kan kategorisere realkreditlån i to forskellige typer; obligationslån med fast rente og obligationslån med variabel rente.

Hvordan fungerer et realkreditlån?

Hvis du eksempelvis ønsker at købe en ny bolig og låner 1 million kr. til det formål, kan du tage et realkreditlån. Der er dog en grænse for, hvor stor en del af boligens værdi du må finansiere for gennem et realkreditlån.

For almindelig boliger såsom rækkehuse og villaer, gælder det, at 80 procent af boligens værdi må finansieres af et realkreditlån. Den resterende værdi skal lægges som kontant udbetaling eller optages i banken som boliglån.

For sommerhuse er grænsen 60 procent og byggegrunde 40 procent.

Et realkreditlån løber over en periode på mellem 10 og 30 år. Det er altså en finansiering, som løber over en årrække.

For at kunne optage et realkreditlån skal du først kreditgodkendes af kreditforeningen.

Realkreditlån og normale lån

Normalt optages lån i banker og kaldes for kontantlån. Ved et realkreditlån fungerer det gennem obligationer. En obligation er et gældsbevis, hvoraf der aftales hvornår gælden skal betales tilbage samt inden for hvilken periode.

Når du optager et realkreditlån, udsteder realkreditinstituttet altså disse obligationer på dine vegne og sælger dem derefter videre på de finansielle markeder.

Udbuddet og efterspørgslen på de finansielle markeder afgør, hvad det koster at låne og det er dermed det marked, som bestemmer renten på lånet.

Man kan med andre ord sige, at et realkreditlån er et lån, som optages i et realkreditinstitut med pant i fast ejendom, fordi realkreditlånet har en sammenhæng til obligationer.

Hvad er fordelene?

Én af fordelene ved et realkreditlån er, at renten som regel er lavere end andre låneformer. Disse låneformer er altså ikke baseret på realkreditobligationer.

Realkreditlån anses også som en sikker investering, hvilket får mange til at optage et i forbindelse med boligkøb.