Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Nettoomsætning

Written: 5. december 2018

Hvad er nettoomsætning?

En virksomheds nettoomsætning er virksomhedens salg i løbet af et helt regnskabsår, hvis man trækker moms, skat og andre afgifter fra.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Nettoomsætningen for en virksomhed er altså det beløb, virksomheden får for salg af varer. Man finder dermed nettoomsætningen ved at trække moms og andre afgifter fra prisen på varen. Ved nettoomsætning tager man derfor ikke højde for, hvor meget varen koster at købe eller producere for virksomheden.

Hvad bruges nettoomsætningen til?

De fleste ved, hvad en virksomheds omsætning er, men dette er ikke helt det samme som virksomhedens nettoomsætning. Forskellen ligger altså i, at man ved nettoomsætning trækker moms, skat og andre afgifter fra prisen på varen, hvilket man ikke gør ved en omsætning. Omsætningen findes blot ved at gange varens pris med antallet af varer solgt. En almindelig omsætning kan dog give et forkort indblik i en virksomhedsøkonomi, da en del af omsætningen skal betales til det offentlige. Derfor finder man nettoomsætningen.

En virksomheds nettoomsætning skal indgå i virksomhedens regnskab. Man skal derfor også finde nettoomsætningen for et helt regnskabsår, når man laver et årsregnskab. Her vælger man at skrive nettoomsætningen og ikke den almindelige omsætning, da det giver et bedre billede på den egentlig økonomi.

Derudover kan man også bruge nettoomsætningen til at bestemme en vares bruttoresultat. Bruttoresultatet er det beløb som virksomheden tjener på en vare, når man har trukket prisen for at købe eller producere varen fra. Man bestemmer altså, hvor meget man tjener pr. solgt vare. Den forskel skal naturligvis helst være positive, da virksomheden ellers taber penge ved at sælge varen. Her benyttes nettoomsætningen af en vare, fordi man dermed allerede har taget højde for, at en del af omsætningen går til det offentlige.

Nettoomsætningen benyttes altså ikke til at give et indblik i den økonomiske situation i en virksomhed, fordi det kan være, at man taber penge på salg af en vare. Hvis man sælger en vare til færre penge, end det koster at producere den, så taber man naturligvis penge, og dette kan man ikke se ved nettoomsætningen, da den blot viser, hvor mange penge virksomheden får for varen. Det er naturligvis dårlig virksomhedsføring at tabe penge på at sælge en vare, men det kan jo være, at efterspørgslen på varen falder, og man derfor er tvunget til det.

Det kan også være, at en virksomheds nettoomsætning er meget stort, men fordi varen, de sælger, koster rigtig meget at producere, vil virksomheden måske alligevel ikke tjene særligt mange penge, selvom nettoomsætningen er stor.

Hvis man vil se på den økonomiske situation i virksomheden i forhold til salg, skal man altså i stedet kigge på bruttoresultatet, da denne viser, hvor meget man som virksomhed reelt tjener på en vare.