Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Insolvent

Written: 1. oktober 2018

Hvad betyder insolvent?

At være insolvent betyder, at man ikke har mulighed for at overholde sin betalinger ud fra hvordan ens situation er i det gældende øjeblik. Her er der tager udgangspunkt i om din gæld er større end aktiverne.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvem afgør om man er insolvent?

Fogedretten afgør hvor vidt man er insolvent eller ej. Bedømmelsen afgøres ud fra din evne til at betale til tiden samt om du har aktiver, som du kan betale din gæld tilbage med. Du har altså ingen værdier som dine kreditor kan tage udlæg i og derfor har du ikke mulighed for at betale din gæld tilbage.

Hvis fogedretten erklærer dig insolvent, kan dine kreditorer ikke indkalde dig til fogedretten i 6 måneder. Herfra vil du få en periode hvor dine kreditorer ikke henvender dig. Normalt ville de overvåge dig for eksempelvis at holde øje med deres regnskaber samt RKI status.

For hver gang du bliver indkaldt af fogedretten, forlænges kravets gyldighed med hele 10 år. Det betyder, at du som debitor risikerer at være under synet hos kreditorerne i mange år.

Er der undtagelser?

Ja. Du er ikke fredet overfor det offentlige. Det vil sige, at selvom dine kreditorer ikke kan hive dig med i fogedretten, kan pantefogeden dog til enhver tid indkalde dig. Dette kan ske hvis du skylder penge til SKAT. Samme regler er gældende, om du skylder penge i form af børnepenge, studielån eller bøder.

Virksomheder og insolvent

En virksomhed kan også begæres insolvent. Det samme er nemlig gældende for privatpersoner som for større virksomheder – når virksomheden ikke længer kan betale de gældforpligtelser som det har, vil virksomheden begæres det der kaldes for konkurs. Her er det enten kreditor eller virksomheden selv som indleverer konkursbegæringen.

Når en virksomhed begæres konkurs, har det til hensigt at sikre, at virksomheden afvikles under ordentlige forhold og dermed også at de værdier som virksomheden må have, fordeles mellem kreditorerne.