Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Fremmedkapital

Written: 5. december 2018

Hvad er fremmedkapital?

Fremmedkapital er den indskudte værdimængde fra ’fremmede’ som kan være banker/realkreditinstitutter, det offentlige eller leverandørkreditter. Fremmedkapital er dermed alt den kapital man som iværksætter ikke selv har indskudt i virksomheden, hvilket kaldes egenkapitalen. Oftest vil fremmedkapitalen være lån som virksomheden tager. Overordnet set kaldes disse to former for kapital for kapitalstruktur og er blandt andet med til at opretholde virksomheden og dens økonomiske virke.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan opdeles og fungere fremmedkapital?

Hvis man kigger i en virksomheds regnskab vil fremmedkapitalen oftest være medvirkende i lang- eller kortfristet gæld for virksomheden. Fremmedkapital befinder sig i langfristet gæld, hvis gælden skal afvikles over et år, mens den befinder sig i kortfristet, hvis den skal afvikles på under et år.

Når virksomheden får fremmedkapital kan det som sagt blandt andet være leverandørkredit. Det betyder, at når virksomheden har fået råvarer fra deres leverandører får de en kredit på, hvor lang tid, hvor meget og hvornår de skal betale. Hvis virksomheden i denne tidsperiode bliver økonomisk forringet så den ikke kan betale sin kredit til tiden kan virksomheden blive begæret konkurs. Det kan blandt andet også være ved banklån, hvor virksomheden ikke kan betale det aftalte beløb tilbage inden for tidsfristen. Juridisk set har långiverne derfor krav på forrentning og kapitaludtræk.

Det er derfor vigtigt, når man i samarbejde med långiverne laver en aftale der er hensigtsmæssig for begge parter og har en tidsfrist som virksomheden kan overholde.

Er fremmedkapital normalt at have som virksomhed?

En virksomhed skal altid have penge i omløb, så den forhåbentlig ender med at være rentabel i sidste ende. Introduktionsfasen for virksomheden vil oftest bestå af en masse gæld, idet iværksætteren ikke selv har pengene til rådighed i opstarten. Her tager man oftest flere lån for at få råd til at optimere, udvikle og komme i gang med salget.

Hvis man er en virksomhed der fungeret over længere tid kan det også være nødvendigt at have fremmedkapital. Det kan være der er økonomisk lavkonjunktur og man derved ikke har noget overskud mere og der derfor ikke er penge til at skabe værdi og udvikle virksomheden. En virksomhed skal altid være i udvikling for at slå sine konkurrenter, og det er derfor meget normalt for virksomheder, store som små, at have fremmedkapital.