Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Budget

Written: 17. oktober 2018

Hvad er et budget?

Et budget er en liste over de forventede indtægter og udgifter, du har. Det handler altså om fremtiden og om de forventninger, du har. Et budget bliver lavet over en bestemt periode, som f.eks. en måned eller et år. Ofte bliver et budget lavet ud fra en opgørelse over tidligere indtægter og udgifter, du har haft i en tilsvarende periode.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Når perioden så er overstået, kan du lave en sammenligning af det budget, du lavede i starten af perioden, samt den opgørelse, du har lavet for perioden. Dette bruges altså til at se, om dine forventninger til dine indtægter og udgifter holdt stik, og dermed også om du kan/skal lave ændringer til fremtidige budgetter.

Et eksempel på et budget er når du indberetter din forskudsopgørelse til SKAT. Den omhandler hvilke indtægter, du forventer at få i løbet af det næste regnskabsår.

Budget for dig som privatperson

Det er for alle mennesker en rigtig god idé at lægge et budget. På den måde bliver det meget mere overskueligt at finde ud af, hvad dine penge skal bruges på, og hvor mange penge du har til rådighed til det, du har lyst til – om det så er at købe nyt tøj, tage i biografen eller spare op.

Når du skal lægge et budget skal du først lægge alle dine indtægter sammen. Dine indtægter er alt det, du ’får’ – altså den løn, du får fra dit arbejde, din SU hvis du er under uddannelse, din boligstøtte, dine børnepenge osv. Derefter skal alle dine udgifter skrives op, som er alle de penge, du bruger. Dette er blandt andet husleje, el/vand/varme, tv/internet, forsikringer osv. De resterende penge, der er tilbage, når disse (vigtigste) ting er betalt, er de penge, du har til rådighed ud over. Her skal du sætte penge af til mad og hvilke ting, du derudover har lyst til at bruge dine penge på.

For mange mennesker er første gang de lægger et budget en øjenåbner, fordi det går op for dem, at der skal prioriteres, når det handler om penge. For hvis man ikke er opmærksom på, hvad pengene skal bruges på, og hvor mange der skal bruges på hvad, kan de nemmere blive brugt hurtigt op.

Du kan få hjælp til at lægge dit private budget med Monni.dk’s gratis budgetskema.

Budget for dig med virksomhed

Når der skal lægges budgetter i en virksomhed, er der to former for budgetter, der især er vigtige for driften i virksomheden. Det ene er et resultatbudget og det andet er et balancebudget.

Resultatbudgettet handler om den forventede omsætning samt de forventede omkostninger, der vil være i løbet af perioden. Når alle omkostningerne er trukket fra omsætningen, får man årets resultat, som er et af de mere interessante tal, da det viser meget om virksomhedens økonomiske situation.

Balancebudgetter handler om hvordan den forventede udvikling i virksomhedens aktiver og passiver er. Aktiverne er anlægs- og omsætningsaktiver og altså alt fra de råvarer, der lægger på lager, til den bygning, virksomheden ejer og har sin daglige drift i. Passiverne er den måde, virksomhederne forventer at ville finansiere sine aktiver på. Det kan altså være de penge, ejerne har skudt ind i virksomheden, eller de penge, virksomheden har lånt.

Når både et resultat- og et balancebudget lægges, lægges det ligesom førnævnte budgetter på baggrund af tidligere resultat- og balanceopgørelser fra foregående periode.