Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Belåningsgrad

Written: 10. december 2018

Hvad er belåningsgrad

Begrebet belåningsgrad omhandler din bolig, og hvor stor en del af boligens værdi, der er lånt. Altså i hvor stor grad, boligen er belånt. Det er bedst, at dit belåningsgrad er lavt, fordi det viser, at din økonomi er sund. Især bankerne bruger belåningsgraden til at vurdere din økonomi, f.eks. i forhold til, hvis du gerne vil have fremtidige lån.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan udregner man sin belåningsgrad?

Udregningen af belåningsgraden er meget simpel og derfor også noget, du selv kan gøre. Det kræver altså ikke hjælp hverken fra banken eller andre autoriteter.

For at udregne belåningsgraden skal du tage den del, du har tilbage af din gæld, i procent af din boligs samlede værdi.

Et eksempel på dette kan være hvis din bolig er kr. 2.000.000 værd, og den resterende gæld, du har, er kr. 1.500.000. Regnestykket ser ud således:

(1.500.000 / 2.000.000) * 100 = 75%

Altså er din belåningsgrad på 75%.

Den maksimalt mulige belåningsgrad

Som sagt gælder det om at holde din belåningsgrad så lav som muligt, da dette viser, at du har en sund økonomi. Den højeste belåningsgrad, der er mulig i forbindelse med køb af en ny bolig, er 95%. Dog er denne meget høj, og i de fleste lån ligger belåningsgraden i stedet på 60 – 80%, hvilket betyder, at du maksimalt kan låne 80% af boligens pris, når du skal købe den. Dette gør, at dit realkreditlån kan blive billigere for dig at have, fordi du hurtigere kan betale af på det.

Hvad så med resten af beløbet?

Hvis du eksempelvis har en belåningsgrad på 80% på dit nye boligkøb, skal du selv finde resten af beløbet på en anden måde. Her vælger de fleste at optage et banklån på f.eks. 15%, hvortil banken så kræver, at du kan betale de resterende 5% kontant.

Belåningsgrad ved andet end boligkøb

Ovenstående belåningsgrad er beskrevet i forhold til, hvis du eksempelvis skal købe et hus, som du skal bo i. Belåningsgraden ser i mellemtiden anderledes ud, hvis det ikke er en almindelig bolig, du skal købe. Hvis det i stedet er en andelsbolig eller et sommerhus, er det vigtigt, at du undersøger den maksimalt mulige belåningsgrad i det pågældende tilfælde, da de er anderledes fra det almindelige boligkøb.

Heldigvis findes der adskillige guides og regnemaskiner på nettet, som du kan bruge til at beregne belåningsgraden på netop den form for bolig, du gerne vil købe.