Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Kan afbetaling give luft i min økonomi?

Written: 15. februar 2021

Last Updated on by martin@wedigitize.dk

Økonomi er desværre et uoverskueligt emne for rigtig mange danskere, men sådan behøver det ikke være. Med simple teknikker kan man implementere nogle rutiner i sin hverdag, der kan gøre økonomi lettere at forholde sig til.

I dette indlæg kommer vi ikke omkring hvordan man udarbejder et budgetskema, men tager pulsen på et meget debatteret emne; afbetaling. I samarbejde med Paa-afbetaling.dk, kigger vi nærmere på dette – og om afbetaling reelt set kan give mere luft i økonomien, eller om det har en helt modsat effekt?

Læs indlægget herunder og bliv klogere på afbetaling.  

Lad os starte med en introduktion

Først og fremmest – det er ikke forkert at købe på ydelser, produkter eller rejser på afbetaling. Det er helt almindeligt, men selvom der findes flere meninger om dette, end der findes afbetalingsløsninger, skal vi alligevel prøve at tage pulsen på et svært emne.

Vælger man at købe oplevelser, ting eller ydelser på afbetaling, kan der forekomme flere grunde bag. Nogle af de mest hyppige, er at man ikke har råd til en kontantbetaling her-og-nu, men kan økonomisk godt klare at dele betalingen op i rater over 12, 18 eller 24 måneder, som er nogle af de mere brugte tidsintervaller.

Er argumentet at man ikke har råd her-og-nu, skal man genoverveje sit køb en ekstra gang. Brug tommelfingerreglen og spørg: ”har jeg brug for dette?” svarer man JA til dette, kan købet alligevel godt give mening.

De mest kendte situationer inden for nødvendige køb, er hvis vaskemaskinen pludselig står af, og man har brug for en ny – sker dette, er man jo nødt til at handle og dermed kan afbetaling være en ganske god ide.

Er det derimod fordi man skal til en fest fredag aften, men mangler et par nye bukser, fordi man ikke synes om et af de 12 andre par man har liggende i klædeskabet, vil det som udgangspunkt være en dårlig beslutning – eller økonomisk beskrevet, mindre rationel.

Løbetid, udbyder og ÅOP – hvordan vælger jeg rigtigt?

Alle tre ting som står skrevet i overskriften herover, er noget du skal tage stilling til hvis du vil købe på afbetaling.

Løbetiden vurderes bedst ud fra dit individuelle udgangspunkt, men også de retningslinjer udbyderen har opstillet. Kan du spare noget, eller sågar helt undgå renter og gebyrer med en kort løbetid, er det værd at vurdere.

Det handler i bund og grund om hvad din økonomi kan tåle. Du skal ikke låse dig mere end højst nødvendigt, men du skal heller ikke betale ekstra gebyrer, blot fordi du ønsker en længere løbetid, men principielt godt kunne betale beløbet af inden for en kortere tidshorisont.

På afbetalingsmarkedet er der mange forskellige udbydere, og hver især differentierer sig fra hinanden. Ligegyldig hvilken løsning man vælger at gå med, gør man klogt i at læse op på udbyderen inden et eventuelt køb. Det er især afgørende at læse det med småt, sådan man er helt klar over de årlige omkostninger i procent (ÅOP), som er et afgørende beslutningsgrundlag.

Nogle af de mest hyppige udbydere på afbetaling er: Viabill, Klarna, Collector, Santander m.fl.

At vælge at købe på afbetaling, kan sammenlignes lidt med at tage et lån. Du låner i princippet nogle penge, for at få lov at købe det produkt, de ydelser eller rejse som du er på udkig efter.

Hvad kan man købe på afbetaling?

Dette spørgsmål kan også vendes rundt, for hvad kan der ikke købes på afbetaling? Der findes efterhånden ikke noget som ikke kan fås med en afbetalingsløsning som mulighed.

Det er alt lige fra tøj til kosmetik til en weekendtur til Berlin. Det gode ved de mange muligheder, er også at efterspørgslen er steget, og det er typisk den første grund til der overhovedet er kommet så mange forskellige ting man kan købe, men det har også gjort udbuddet er blevet større og ikke mindst endnu mere gennemsigtigt.

Vi anbefaler altid at man vælger en afbetalingsløsning, hvor man som kunde kan få fuld gennemsigtighed med sit valg fra udbyderen. Er der noget som man ikke helt forstår, skal de nødvendige spørgsmål stilles – enten til en rådgiver, det kan være familiær eller banken, eller direkte kontakte udbyderen.

Den korte slutning

Ligegyldigt hvordan du foretrækker at købe dagligvare, tøj eller oplevelser, er du nødsaget til at være realistisk omkring din økonomi, altså købe for mere end du har råd til, forstå teksten med småt også sørg for at betale din rater, hvis du vælger afbetaling – misligholdt gæld er ikke noget man ønsker.