Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Forældrekøb – hvilke regler og fordele er der?

Written: 7. februar 2020

Last Updated on by martin@wedigitize.dk

Annonce

Det er svært at finde en bolig, der er praktisk placeret i forhold til studie eller arbejde og som samtidig er til at betale. Se her, hvilke regler og fordele der er ved et forældrekøb.

Selvom det er på tide, at dit barn flytter hjemmefra, kan det være vanskeligt at finde en bolig, der ligger godt i forhold til studiet eller dit barns arbejde og som samtidig er til at betale. Et forældrekøb er i mange tilfælde en praktisk løsning, der giver ro i maven hos dig som forælder.

Herunder får du en række gode råd, du kan følge, hvis du overvejer at investere i en bolig til dit barn under studietiden.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er, som navnet antyder, når du som forælder vælger at investere i en bolig, hvor dit barn kan bo, når det er tid til at flytte hjemmefra.

Det er faktisk ikke så kompliceret, som det måske lyder. Et forældrekøb betyder i bund og grund, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du udlejer til dit barn i stedet for selv at anvende den.

Forældrekøbet er særligt populært i landets største byer, hvor der ofte er mange om buddet, når det kommer til at finde plads på et kollegie eller en ledig studiebolig.

Alliér dig med en advokat og vær på den sikre side

Det kan være en idé at alliere sig med en advokat, når man skal investere i en bolig til sit barn. Når boligen skal udlejes, er der tale om en sædvanlig udlejning, og den er derfor omfattet af de gældende regler i lejeloven.

En advokat kan hjælpe dig med at undgå de skatte- og boligstøttemæssige konsekvenser, der kan risikere at opstå, hvis ikke du følger lejeloven. Eksempelvis skal huslejen fastsættes på markedsvilkår, hvilket er den samme som den, der ville være, hvis du lejede ud til en fremmed.

Der er intet krav om, at lejeaftalen skal være skriftlig, men det er en god idé at udarbejde én alligevel, hvis dit barn eksempelvis skal ansøge om boligstøtte. Din advokat vil også kunne hjælpe dig med at udforme en gældende lejekontrakt, så du kan få et bedre overblik.

Giv dit barn en fornuftig husleje

En af de helt klare fordele ved at købe en bolig, som du efterfølgende udlejer til dit barn, er, at du kan sætte huslejen lavt, så du er sikker på, at dit barn får så meget ud af SU’en og sin øvrige indtægt som muligt.

Samtidig er der mulighed for at opnå boligstøtte, og hvis boligen er stor nok, er der ligeledes mulighed for at leje et værelse til en studiekammerat eller en ven. På den måde minimeres udgifterne yderligere for dit barn.

Sådan låner du til forældrekøbet

Du kan finansiere forældrekøbet gennem et realkreditlån, præcis på samme måde som hvis du skulle købe boligen til dig selv. Samtidig er det muligt at gøre brug af den friværdi, du har i din egen bolig. Du kan naturligvis også bruge din opsparing, hvis du har sådan en.

Der er altså flere måder at finansiere et forældrekøb på. Tag en snak med din bank, hvis du er i tvivl om, hvilke muligheder du har i din situation.

Skattemæssige forhold ved forældrekøb

Når du skal købe en bolig til dit barn, er der forskellige regler, du bør være opmærksom på. Forældrekøbet giver en række fordele for dig og dit barn. Eksempelvis kan der være skattemæssige fordele, hvis du vælger den rigtige ordning.

Generelt er der tre muligheder, du kan gøre brug af: virksomhedsskatteordningen, kapitalafkastordningen og personskatteordningen. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at snakke med din revisor, så I kan finde den løsning, der matcher din økonomiske situation.

Når boligen skal sælges

Typisk dækker forældrekøbet over en mindre lejlighed på omkring 50-70 m2, og der er derfor stor sandsynlighed for, at dit barn fraflytter, når studietiden er færdig og har fået et større økonomisk råderum.

Når boligen skal sættes til salg, bliver du beskattet af fortjenesten på salget, såfremt der er et. Er boligen steget i værdi, bliver du beskattet, fordi du ikke selv har været bosiddende her. Typisk kan du også vælge at sælge den til dit barn, hvis han eller hun er interesseret i at købe den.

Er det tilfældet, vil du kunne sælge den til 15 % under vurderingen. Når dit barn sælger boligen efterfølgende, vil fortjenesten være skattefrit, fordi dit barn har været bosiddende her.