Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Hvilket huslån skal man vælge?

Written: 9. januar 2020

Last Updated on by

Med de utallige huslån, der er tilgængelige på markedet, kan det være svært at navigere i junglen af alle de lånudbydere, der er. Det kan derfor være særdeles kompliceret for mange mennesker at finde ud af, hvilket huslån der er det billigste og bedste. Det er ingen hemmelighed, at det ikke er gratis at låne, så derfor handler det om at låne klogt fra starten. Der er ikke noget ved at sidde fast i et forkert lån – det kommer du ikke langt med. Lånet, som du tager, skal gerne passe ind i din økonomi, og det skal helst afspejle formålet med dine projekter. Derfor er det vigtigt med et solidt og bredt overblik, så du kan sammenligne de forskellige tilbud og skelne mellem låneudbydernes tilbud.

Overvejelser, du skal tage i betragtning, inden huslånet

Der er særdeles mange forhold, som du skal være opmærksomme på, når det kommer til at låne penge online. Det er altid rart at have styr på baggrunden for et lån, og hvilke overvejelser der er gode at have, inden du binder dig. Det kan virke skræmmende for mange, hvis de skal til at låne for første gang, og selvom du måske er en erfaren låner, så kan der sagtens være utryghed forbundet med det. Især hvis det er tale om et huslån. Det er derfor essentielt, at du får den rette vejledning, og at du laver god research, så du får en rar låneoplevelse. Du kan læse mere om, hvilke overvejelser, der er værd at tage med, når du skal vælge mellem de forskellige huslån.

Hvis du overvejer at tage et huslån, så er mange begreber, der er værd at holde øje med. Det er nøgletal, der fortæller dig mange vigtige informationer om det konkrete lån. Så hvis du ønsker at kunne sammenligne forskellige lån, og få noget ud af de tal, der ofte står ved online lån, skal du kigge med her.

Størrelsen af lånets rente – variabel eller fast?
Renten fortæller dig kort og godt, hvor stor en procentdel af det lånte beløb, som du skal tilbagebetale. Du kan derfor med fordel ofte gå efter lån, der har en billig rente. Så sikrer du dig lavere omkostninger i sidste ende, da det er en afgørende faktor for, hvor dyrt lånet bliver.
Når det kommer til huslån, kan du ofte vælge mellem variable eller faste renter. Begge har sine fordele og ulemper, så det er op til dig og din økonomi at vælge. Variable lån kan godt se billige ud, men det er altid en risiko for, at renten kan stige. Du kan derfor vælge en fast rente, hvis du ikke tør risikere det. Fastforrentede lån har derimod en højere rente.

Indskud, husleje og andre trælse betalinger
Som studerende er du sikkert flyttet hjemmefra, og det giver en masse ansvar. Det er dyrt at bo i uddannelsesbyerne, og cappuccinoerne går som varmt brød. Hvis du tager et lån med henblik på at bidrage til dit lejlighedsindskud og huslejebetalinger, så opdager du hurtigt, hvor meget økonomisk frihed du får til hverdagen. Det er også bedre end at leve af luft og havregrød til aftensmad.

Afbetalingsperioden
Afbetalingsperioden er så enkelt som det lyder. Det er den periode, hvor du skal tilbagebetale lånet. Længden af denne er derfor afgørende for, hvor meget du skal betale over en given periode. Jo kortere løbetid, des højere beløb – dog også mindre tid til at renten har sin effekt.

Den maksimale ÅOP
Dette nøgletal er særdeles vigtigt at skifte bekendtskab med, når du skal sammenligne forskellige lån. De årlige omkostninger i procent fortæller dig, hvor meget lånet kommer til at koste i sidste ende. Det er et tal, der medregner alle omkostninger ved lånets oprettelse og løbetid samt rentestørrelser.

Hurtige tips

  • Hold godt øje med ÅOP, da nogle lån godt kan have en lav rente uden at være billige på grund af dyre gebyrer.
  • Undersøg altid særlige gebyrer, der er ved et lån.
  • Ansøgninger til lån er gratis. Du binder dig først, når du bekræfter.
  • Tjek låneudbydere ud på Trustpilot.
  • Der er fortrydelsesret på online lån.

Disse spørgsmål skal du stille dig selv

Der er mange spørgsmål, som du skal stille dig selv, inden du optager et lån. Ellers ender du med at komme ud, hvor du ikke kan bunde. Det har du ingen interesse i, så det er altid en fordel at lave sin research – også selvom det tager lidt længere tid. Impulslån skaber større problemer, end det løser, og du ender højest sandsynligt med at fortryde det rigtig hurtigt. Du kan tjekke, om du har husket at spørge dig selv om de mest essentielle spørgsmål ved at se på disse. Hvis du skal svare på dem alle sammen, så er du godt på vej.

Hvor stor er summen, som du vil låne?
Før du overhovedet skal begynde at tænke på, at du vil tage et lån, så skal du gøre dig selv én stor tjeneste. Find ud af, hvor stor en sum du vil låne. Det skal selvfølgelig hænge sammen med det hus, som du har i tankerne til lånet. Hvor mange penge er der tale om? Et huslån har stor betydning for din økonomi, så det er vigtigt, at du kender omfanget. Et lån ser måske anderledes ud, hvis der er tale om et dyrt hus, end hvis det er en mindre bolig, der er tale om.

Hvordan ser dine finanser ud?
Der er mange, der bare låner uden at tænke sig om. Det er ikke hensigtsmæssigt – især ikke ved et lån så vigtigt som et huslån. Du skal derfor se grundigt på dine finanser, så du er sikker på, at du kan betale lånet tilbage til tiden. Spørg derfor dig selv, om du kan betale af til tiden. Har du en stabil indkomst i fremtiden, eller har du et par måneder uden indkomst? Det er ikke rart at havne i RKI, så det er essentielt med et solidt overblik over din egen økonomi.

Hvor stor en sum mangler du?
Når du har fået et overblik over din egen økonomi, så kan det være en fordel at overveje, hvor stor en sum du mangler. Hvordan ser du at lånet skal forvaltes? Hvad ønsker du at betale fra dine egne penge til huset, og hvor meget ønsker du, at lånet skal dække? Det er utrolig relevant med disse spørgsmål, da det kan ændre antallet af lånte kroner. Husk derfor altid låne på et velbegrundet grundlag.